woensdag 12 november 2014

De Mooiste Routes?
 
 
Je ziet ze steeds vaker: wandelwebsites die verkondigen (zelfs in de naam van hun site) wandelaars de mooiste routes te bieden, of “voor de mooiste routes” te gaan. Een beetje vreemd dat een wandelorganisatie o.i.d. of een routemaker bepaalt dat (alleen) zij de mooiste routes maken. Is juist dát niet voorbehouden aan de wandelaar?  En, hoe meet je of jouw wandelroutes de mooiste zijn???
 
Voor elke wandelaar zal het weer anders liggen. Of een wandelroute mooi wordt gevonden hangt immers van meer zaken af als een aantrekkelijk landschap, weinig bebouwing en onverharde paden: de smaak van de wandelaar, zijn/haar gemoedsrust, het jaargetijde, de weersomstandigheden, de zwaarte van de route en gezelschap zijn mede bepalend voor het al dan niet mooi vinden van een wandelroute. De totale beleving dus, en die is heel persoonlijk.
 
Ik zal als bouwer van de Groene Wissels-wandelserie dan ook nooit zeggen dat de GW’s de mooiste routes zijn. Door zoiets wel te verkondigen maak je jezelf een toch wel beetje ongeloofwaardig en geef je een verkeerd signaal af… Raar hoor om eerst jezelf een veer in de …. te steken ;-).
 
Oh ja, op wandelsites lees je ook dit regelmatig: “Startpunt voor wandelend Nederland” of  “Startpunt voor wandelaars”. Ga je zo’n site uit zitten pluizen wat ze dan allemaal te bieden hebben, dan blijkt dat er vaak alleen maar de eigen (en soms een beperkt assortiment van derden) wandelroutes wordt aangeboden.
 

Gelukkig is er een wandelwebsite waar je meer dan 4.500 wandelroutes kunt downloaden, een site waar niet van de daken wordt geschreeuwd dat alleen zij de mooiste routes hebben, een site die zichzelf geen startpunt noemt. Kijk, zo’n site noem ik nou écht een startpunt voor wandelaars…

 
 Klik onder de foto op "opmerkingen" om te reageren
 
 

3 opmerkingen:

 1. En zo is het maar net! Zoals een grote verzekeraar adverteert : "Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder". Dat die ene wandelsite nog maar heel lang gewoon mag blijven....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Peter en Mia Kuppens>22 november 2014 om 12:33

  Helemaal mee eens!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoveel mensen zoveel wensen, moet nog steeds glimlachen om iemand die als opmerking bij een GW plaatste: dat je altijd een stuk door stad of dorp moet aan het begin en einde van een GW vind ik niks. Ach denk ik dan lees eerst eens een beetje over de historie van de GWs en zijn maker. Wij wandelen natuurlijk ook wandelingen vanuit andere bronnen maar de wandelzoekpagina zijn wij al jaren op geabonneerd. Niet overdijven ik denk drie jaar doen wij een bijdrage voor urenlang wandelplezier.

  BeantwoordenVerwijderen